Artikelen

Ushersyndroom

Ushersyndroom

Lees meer

Kwestie van wennen

Artikel door Irma MetzgerEen geleidehond wisselt in zijn leven minstens drie keer van baas en omgeving. Hoewel de een daar meer last van heeft dan de ander, is het voor iedere hond een ingrijpende gebeurtenis. In Brabant, bij Geleidehondenopleiding Ans L’abee, hebben ze er zelfs een werkwoord voor: ‘Overwennen’. Een proces dat de nodige aandacht verdient. Want: ‘Er gaat meer in de hond om dan je denkt’.

Lees meer

Dat mag tie toch niet doen?

Artikel door Irma MetzgerDe geleidehond is een geweldig mobiliteitsmiddel. Geen ander middel biedt zoveel bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid. Maar een geleidehond is nog zoveel meer. Een levend wezen dat allerlei leuke en niet zulke leuke dingen doet, gewoon, omdat ie een hond is. ‘Chirurgen, rechters, politieagenten iedereen mag fouten maken, alleen de geleidehond mag dat niet’. Want hoe vaak hoor je mensen niet zeggen…

Lees meer

Van de rups en de vlinder

Artikel door Irma MetzgerDe rolstoelgeleidehondAls de geleidehond Doctoranus Hond is, dan mag de rolstoelgeleidehond gerust Doctor Hond heten. Ans L’abee van de gelijknamige Geleidehondenopleiding vindt dat mooi gezegd. Maar alleen als je daarmee bedoelt dat deze hond zeer hoog is opgeleid en niet omdat hij alles zou kunnen of voor iedere rolstoelgebruiker met een visuele beperking de oplossing voor alle problemen zou zijn.

Lees meer

Win - win

Artikel door Irma MetzgerWat anderhalf jaar geleden begon als een voorzichtige toenadering tussen KNGF Geleidehonden en Geleidehondenschool Ans L’abee, is inmiddels stevig beklonken met een samenwerkingsovereenkomst. Met z’n allen voor hetzelfde doel.“Wij zijn vaklui, zij zijn vaklui. Die moet je niet scheiden. Die moet je bij elkaar gooien.”

Lees meer