Artikelen

Hypoallergene hond (labradoodle) bestaat die wel?

Hypoallergene hond, bestaat die wel?Tessa 9 maart 2015 Artikelen, DiergeneeskundeSommige mensen zijn allergisch voor honden. Maar niet voor iedere hond. Neem bijvoorbeeld de ‘Labradoodle’, een kruising tussen een Poedel en een Labrador. Naast dat deze hond er schattig uit ziet, wordt beweerd dat de Labradoodle ‘hypoallergeen’ is en dus geschikt voor baasjes met een hondenallergie. Allergenen, zoals eiwitten uit de vacht, huidschilfers en speeksel veroorzaken na inademing allergische klachten. Het idee is dat Labradoodles, en andere hypoallergene honden, minder allergenen uitscheiden. Maar is dit ook zo?

Lees meer

Campagne ushersyndroom

PERSBERICHT Patiënt en arts zetten samen eerste stap naar behandeling doofblindheid.Stichting Ushersyndroom financiert de CRUSH-onderzoekHet expertisecentrum voor Ushersyndroom in Radboudumc in Nijmegen gaat starten met een natuurlijk beloop studie naar het Ushersyndroom. Een zeer belangrijke stap in het onderzoek naar een behandeling van Ushersyndroom, omdat deze studie de doorlooptijd van trials aanzienlijk kan verkorten. Oog- en KNO-artsen zullen samen de CRUSH-studie uitvoeren. Stichting Ushersyndroom financiert deze vijfjarige studie voor ruim €257.000,=  dat mogelijk is gemaakt dankzij de giften van donateurs en co-financiering Dr. Vaillantfonds en Oogfonds.

Lees meer

Kwestie van wennen

Artikel door Irma MetzgerEen geleidehond wisselt in zijn leven minstens drie keer van baas en omgeving. Hoewel de een daar meer last van heeft dan de ander, is het voor iedere hond een ingrijpende gebeurtenis. In Brabant, bij Geleidehondenopleiding Ans L’abee, hebben ze er zelfs een werkwoord voor: ‘Overwennen’. Een proces dat de nodige aandacht verdient. Want: ‘Er gaat meer in de hond om dan je denkt’.

Lees meer

Dat mag tie toch niet doen?

Artikel door Irma MetzgerDe geleidehond is een geweldig mobiliteitsmiddel. Geen ander middel biedt zoveel bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid. Maar een geleidehond is nog zoveel meer. Een levend wezen dat allerlei leuke en niet zulke leuke dingen doet, gewoon, omdat ie een hond is. ‘Chirurgen, rechters, politieagenten iedereen mag fouten maken, alleen de geleidehond mag dat niet’. Want hoe vaak hoor je mensen niet zeggen…

Lees meer

Van de rups en de vlinder

Artikel door Irma MetzgerDe rolstoelgeleidehondAls de geleidehond Doctoranus Hond is, dan mag de rolstoelgeleidehond gerust Doctor Hond heten. Ans L’abee van de gelijknamige Geleidehondenopleiding vindt dat mooi gezegd. Maar alleen als je daarmee bedoelt dat deze hond zeer hoog is opgeleid en niet omdat hij alles zou kunnen of voor iedere rolstoelgebruiker met een visuele beperking de oplossing voor alle problemen zou zijn.

Lees meer

Win - win

Artikel door Irma MetzgerWat anderhalf jaar geleden begon als een voorzichtige toenadering tussen KNGF Geleidehonden en Geleidehondenschool Ans L’abee, is inmiddels stevig beklonken met een samenwerkingsovereenkomst. Met z’n allen voor hetzelfde doel.“Wij zijn vaklui, zij zijn vaklui. Die moet je niet scheiden. Die moet je bij elkaar gooien.”

Lees meer