Criteria

Criteria

Om een goed werkende geleidehond te kunnen garanderen moet niet alleen de hond, maar ook u voldoen aan bepaalde criteria. Dit om teleurstellingen voor alle partijen te voorkomen.

De criteria van onze school zijn de volgende:

 • Het spreekt voor zich dat u visueel beperkt moet zijn. Dit kan zijn volledig blind of zeer slechtziend eventueel gecombineerd met een auditieve of andere beperking.
 • Uiteraard moet u hondenliefhebber zijn en de verplichtingen aankunnen die horen bij het hebben en houden van een hond zodat een goed geleidehondenleven  gegarandeerd kan worden. Denk daarbij aan dagelijkse verzorging, 5x per dag uitlaten in weer en wind, op tijd opstaan, e.d.
 • Ook moet u zich kunnen verplaatsen in de psychologische behoefte van een hond. Samen spelen, denk hierbij ook aan de dagelijkse losloop mogelijkheden die niet alleen leuk maar ook veilig moeten zijn.
 • De hond moet geaccepteerd worden door alle gezinsleden, de hond moet echt welkom zijn.
 • U moet de volwassen leeftijd bereikt hebben.
Oriëntatie en Mobiliteit
 • U dient te beschikken over een goed ruimtelijk oriëntatievermogen. De routes naar het uitlaat- en losloop- of speelgebied van de hond moeten bekend zijn.
 • Er moet voldoende voor de hond te werken zijn. Denk daarbij aan 3-5 kilometer per dag aan wisselende routes met een minimaal aantal van 5 routes. Hierbij willen we graag dat er een route zit van minimaal 45 minuten.
 • Erg belangrijk is de route naar een veilig goed losloopgebied voor de hond, die minimaal elke dag een half uur moet kunnen rennen en spelen. Dit is iets anders dan de hond uitlaten! Dit is een heel belangrijk criterium voor de goedkeuring van de aanvraag.
 • Het is noodzakelijk dat u van betreffende routes (heen en terug) een beschrijving kunt geven van het vertrek- en eindpunt en van belangrijke oriëntatie oversteekpunten die u onderweg tegenkomt. 
 • Bij opbrekingen, afsluitingen, of andere problemen onderweg, is het heel handig als u kunt kiezen voor een alternatieve route. De routes moet u ‘zelfstandig’ kunnen lopen, met daarbij een taststok als hulpmiddel.
 • U moet verantwoord met verkeerssituaties om kunnen gaan, zodat u veilig over kunt steken.
 • Mochten uw oriëntatie en mobiliteit of conditie nog niet voldoende zijn, dan kunt u samen met ons en een mobiliteitstrainer uit uw regio een stappenplan maken om uw oriëntatie en mobiliteit en conditie verder te trainen zodat u wel gaat voldoen aan de criteria die door ons worden gesteld.

Heeft u meerdere beperkingen dan zijn aanpassingen mogelijk mits het welzijn van de hond niet in het geding komt. Wij beoordelen samen met u wat de mogelijkheden zijn. Om het werken met een rolstoelblindengeleidehond een kans van slagen te geven zijn de criteria erg zwaar! Wij bespreken dit persoonlijk met u bij u thuis!

Verder nemen we een vragenlijst met u door, dit om een juiste indruk te krijgen wat uw verwachtingen zijn van de geleidehond. Wij willen ons ervan overtuigen dat een geleidehond de juiste oplossing voor u is en dat de hond op een goede plaats terechtkomt.

Op grond van deze gegevens kunnen wij ons een beeld vormen van het type hond dat het beste bij u past. Tijdens de training van de honden maken wij in gedachten al bepaalde combinaties, die uiteindelijk steeds meer vaste vorm gaan krijgen.
Heeft u een geleidehond van onze school en een vervangende hond nodig, dan heeft u direct ‘n plaats op onze wachtlijst!