Aflevering

Aflevering

Als de opleiding van de hond voltooid is, vindt er een eindkeuring plaats.
De hond voldoet daardoor aan de criteria vastgelegd door de IGDF, dit is de 
Internationale Federatie van geleidehondenscholen waaraan wij uiteraard voldoen.

Ruim voor deze eindkeuring hebben we nagedacht welke client het beste zou kunnen passen bij deze hond.
Voordat deze beslissing genomen wordt, vindt er een kennismaking plaats tussen u (de nieuwe baas) en de hond bij u thuis.
Het is belangrijk dat er een juiste combinatie gemaakt wordt. Dit wordt door ons zeer zorgvuldig gedaan.

De volgende stap is dat de hond afgeleverd gaat worden aan u als client.Wij doen uitsluitend thuis-instructies.Alles wordt vanuit uw woon / werk omgeving opgebouwd.
Dit gebeurt via een voor u op maat gemaakte instructie periode. 
De hond leert werken voor u en u leert werken met de hond. U krijgt informatie van de hond via zijn gedrag en via het geleidetuig. Dit tuig is voorzien van een beugel die vast zit aan het tuig.
U houdt de beugel vast in uw linkerhand en voelt daardoor de bewegingen van de hond. U leert van de trainer wat de hond hiermee bedoelt. Wij leren u deze informatie op een juiste manier te interpreteren.

Om dit te leren is een goede motivatie en daarbij een goed doorzettingsvermogen noodzakelijk. U begrijpt dat een goed oriëntatievermogen onontbeerlijk is om de hond de juiste opdrachten te kunnen geven. De training gebeurt zoals eerder uitgelegd in uw thuissituatie, waarbij een van ons uw persoonlijke trainer wordt!
Alles wordt stap voor stap opgebouwd. Alle zaken komen aan de orde die voor u en de hond van belang zijn.

De training neemt gemiddeld 3 weken in beslag, maar kan ook langer of korter duren.Dit is afhankelijk van uw individuele mogelijkheden en het aantal routes wat doorgenomen moet worden.
Er wordt in dagdelen getraind omdat het anders voor baas en hond te vermoeiend zou kunnen zijn. Elke route wordt met u en de hond doorgenomen, net zolang tot u dit zelfstandig kunt. Denk niet dat alles vanzelf gaat, het goed leren werken met een geleidehond is zeker niet eenvoudig, maar wel heel leuk om te doen. Wij zijn er om u dit aan te leren en u hierin met raad en daad bij te staan.

Ook voor de hond valt het niet altijd mee. De hond is immers gewend aan de trainer en nog niet aan zijn nieuwe baas.

Uiteraard moet de hond zich concentreren op het geleidewerk, maar wordt nogal eens afgeleid door mensen die hem willen aaien. Loslopende honden kunnen het uw geleidehond ook heel lastig maken. Zeker voor jonge geleidehonden is dit erg moeilijk. Een goede samenwerking tussen u en hond is dan ook van het grootse belang. Niettemin moet de hond een grote mate van zelfstandigheid aan de dag leggen in het beoordelen van de uitvoerbaarheid van sommige opdrachten en zo nodig een commando negeren of pas opvolgen wanneer dat wel kan.

Het ondernemen van de dagelijkse taken zoals naar het werk gaan en/of boodschappen doen is met een geleidehond plezieriger en veiliger als met een taststok. Als baas en hond goed op elkaar ingewerkt zijn, ontstaat er een echte vriendschapsband!

Openbaar vervoer ( mits u daar gebruik van maakt) doen we in de regel als laatste onderdeel. Dit omdat er nogal wat vaardigheid van u als gebruiker nodig is.

Niet alleen praktijktraining is belangrijk, maar ook theorie komt aan de orde. Deze theorie krijgt u van ons op een moderne manier aangereikt.

Afbeelding
Afbeelding 2