Geleidehonden in opleiding

Geleidehonden in opleiding

Alle pups die geselecteerd zijn gaan gedurende een jaar naar een KNGF gastgezin. In dat jaar worden de pups opgevoed en getraind. De pups moeten vertrouwd worden gemaakt met onze maatschappij. Habituatie en socialisatie spelen hierin een grote rol.

Al deze levenservaringen vormen hen tot stabiele honden, wat een eerste vereiste is bij de definitieve opleidingsselectie. Voordat de aspiranten in aanmerking komen voor de opleiding worden zij volledig medisch gekeurd.

Uiteraard vindt er een eind-keuring plaats op gedrag. De hond moet niet alleen goed opgevoed zijn, maar moet ook beschikken over de juiste aanleg en eigenschappen om een goede geleidehond te kunnen worden. Elke hond die in opleiding komt voldoet aan alle criteria.

De opleiding van de geleidehond

De gemiddelde duur van de opleiding tot geleidehond ligt rond de 6 maanden. Soms blijft de hond enkele maanden langer op school. Dit heeft niets te maken met het leervermogen van de hond, maar wel met het feit of de hond al dan niet volwassen genoeg is om zijn taak als geleidehond in praktijk te brengen.

De voorbereiding van de jonge hond op zijn opleiding is zo uitgebalanceerd dat de periode van puppytraining en de uiteindelijke geleidehondenopleiding naadloos op elkaar aansluiten.

Het opleiden van de honden gebeurt op straat; daar ligt namelijk de praktijksituatie. De honden worden dagelijks getraind. Het werkgebied van de geleidehond kan overal zijn, vandaar dat de training zowel in de rust van een dorp als in een grote stad waar dan ook in Nederland plaats vindt. De honden moeten in elke situatie leren werken. Het openbaar vervoer is ook een belangrijk onderdeel van de training. We maken uiteraard gebruik van de nieuwste trainingsmethoden. Bij het trainen wordt ingespeeld op het plezier dat de honden beleven aan het samen werken met de baas. De motivatie van de hond hoog houden, is van het grootste belang. Leren moet leuk zijn, is dan ook ons uitgangspunt.

Ook ontspanning hoort erbij. Wij vinden het heel belangrijk dat een geleidehond die in de praktijk werkt de gelegenheid krijgt om elke dag even los te mogen rennen en spelen. Toegeven aan alle hondse gedragingen is heel belangrijk voor het psychisch welzijn van elke hond.
Geleidehonden worden opgeleid volgens de allernieuwste trainingstechnieken!

Afbeelding
Afbeelding 2